Hvorfor parterapi

HVORFOR PARTERAPI? LÆS 10 SVAR

 

 

HVORFOR PARTERAPI # 1.

 

ER PARTERAPI DET RIGTIGE FOR OS?

  Et nødvendigt spørgsmål og jeg vil spørge dig: Hvad er grunden til, at du har fundet frem til parterapi hjemmesiden? Hvad er det, der sker i dit liv lige nu, der gør, at du søger svar? Hvis du har en bekymring omkring dit parforhold, som du ikke selv kan løse effektivt nok, ja, så er parterapi en rigtig god løsning. Min påstand er, at alle via parterapi kan lære noget, der vil give et mere nært og intimt parforhold. Uanset om I bliver sammen eller ej, vil I opnå en bedre forståelse for, hvad det er der sker imellem jer. Hvis forholdet ikke står til at reddes, og der er børn involveret, skal I to jo på en eller anden måde samarbejde resten af livet. Der giver det særlig mening at gøre en indsats for at komme til en fælles forståelse.

   

  HVORFOR PARTERAPI # 2.

   

  ER DER VIRKELIG PAR, DER GÅR I LÆNGEREVARENDE PARTERAPI ?

    

   Ja, det er der bestemt. Særligt de seneste fem år er der sket en ændring omkring det at søge hjælp til parforholdet. Der har været et øget fokus fra mediernes side på spørgsmål om parterapi og parterapeuter, og antallet af tv-programmer om emnet er nærmest eksploderet. Kvaliteten af mange af de programmer kan diskuteres, men de har dog har været med til at rette fokus på parforholdet og hvorfor parterapi hjælper. Det har hjulpet til at slippet tabuet og mystikken om de problemer, som i virkeligheden er genkendelige i mange kærlighedsforhold.

    

   Vores parforhold og familie er formentlig det vigtigste for os i vores liv. Mange kommer i terapi med ønsket om at få parforholdet til at fungere og ser det ikke som et nederlag, at de ikke selv kan finde ud af det. Ja, selv par, der har mistet troen på, at det kommer til at lykkes, kommer i parterapi for at få afklaring.

    

   HVORFOR PARTERAPI # 3.

    

   VIRKER PARTERAPI? OG HVAD ER SUCCESRATEN?

     

    Ja, parterapi virker uden tvivl. De sidste undersøgelser inden for emotionsfokuseret parterapi viser klart og tydeligt, at parterapi virker og vældig godt endda. 7 ud af 10 par, der indgik i et kontinuerligt  forløb 8-15 gange, fik et markant bedre parforhold, der holdt – også på længere sigt.

     

    Og hvad med succesraten? Lad os lige definere succesraten. Når I som par kommer til mig for at få hjælp, spørger jeg altid, hvad I søger hjælp til, hvorfor parterapi nu? Hvis I begge ønsker at få parforholdet til at fungere, og der ikke er tvivl eller ambivalens hos den ene eller jer begge, ja, så er succesraten jo, at I bliver bedre til at styrke kærligheden, bliver gladere for hinanden og også lærer måder at håndtere, at det indimellem kan være svært og sårbart.

     

    Hvis der er tvivl hos jer begge eller den ene af jer, ja, så handler det som det første om at undersøge, hvad tvivlen handler om. Er det gået skævt så længe imellem jer, at følelserne er væk? Eller er følelserne så at sige “blevet væk”? Hvis I i en længere periode har undgået konflikter eller på en eller anden måde haft grænseoverskridende adfærd uden at handle på det, kan det give en tomhedsfornemmelse, hvor det kan være svært at mærke noget som helst. Succesraten kan altså handle om en afklaring af, om parforholdet er værd at kæmpe for, eller om det er dødt. Spørgsmål om I her skal i parterapi, kan handle om at få den rette hjælp til at blive afklarede.

     

    HVORFOR PARTERAPI # 4.

     

    HVORFOR ER DEN KÆRLIGHED SÅ SVÆR?

      

     Uha, det er der flere årsager til, og det er en længere snak. Men her et par hovedpunkter.

     Kærlighed og og parforhold er svært, bøvlet og smertefuldt til tider. Men gevinsten ved besværet er det tidobbelte værd.

      

     Parforholdet i dag bærer mange af de funktioner, som vi kunne få opfyldt i fællesskabet, dengang vi levede i stammesamfund. Det lægger et stort pres på relationen.

     Størst er vores behov for at være i kontakt og sammen med et andet menneske, ligesom dengang vi blev født sårbare, ubeskyttede og dybt afhængige af de voksne omsorgsgiverne, der var tilgængelige. Vi har brug for at forbinde os med hinanden på et dybt følelsesmæssigt plan, også som voksne.

     Derudover vælger vi – på et ubevidst plan – en partner ud fra det ønske, at han eller hun vil hjælpe os med at hele de sår, vi bærer med os fra barndommen. Altså vi finder den anden at forelske os i, fordi han eller hun repræsenterer den perfekte partner til at gøre dette og derved kan hjælpe os med at få det perfekte forhold. Det lægger også et pres på kærligheden.

     Når vi får problemer i parforholdet, er der mulighed for sammen at få helet gamle sår, hvis vi vover at se på, hvad vi kan lære af hinanden – i stedet for kun at se på, hvad partneren gør af fejl. Hvis vi ikke bliver bevidste om dette, risikerer vi bare at ende med at forsvare os selv og gentage gamle mønstre.

      

      

     HVORFOR PARTERAPI # 5.

      

     KAN JEG I PARTERAPI FÅ FIKSET MIN KÆRESTE?

       

      Nej, hvis du stiller det spørgsmål, vil jeg blive bekymret over, om du tager ansvar for jeres relation. “Det er ikke min fejl, hvis bare min kæreste ville være mere kærlig, have lyst til mere sex … eller gøre mere rent… så ville alt være godt” kan være en almindelig klage i parforholdet. I hvilket som helst forhold er der to til at have det godt og to til at ødelægge det. Selvfølgelig er der tider, hvor den ene part har mere ansvar for, at forholdet skrider, men uanset hvad den ene har gjort, har den anden også en del af ansvaret. Så nej, din kæreste bliver ikke fikset, men I kan få hjælp hver især, til at fikse jer selv og jeres dynamik sammen. Og så finde veje til at guide forholdet i en sundere, bedre, tryggere, mere nær og intim retning.

       

      HVORFOR PARTERAPI # 6.

       

      HVOR LÆNGE SKAL VI VÆRE I PARTERAPI?

        

       Det er faktisk ikke til at svare på, fordi det afhænger af mange ting, dels hvor store parforholdsproblemer I har, dels hvor længe problemerne har stået på, om der er utroskab og mistillid i bagagen, hvor meget I er indstillet på selv at arbejde på parforholdet – og af hvor hurtigt det er muligt at etablere god nok kontakt til at arbejde konstruktivt med øvelser selv derhjemme imellem parterapisessionerne.

       En ting er sikkert: Der findes ikke noget quick fix. Jeg har haft par, der allerede syntes, de havde rigeligt at arbejde med selv efter to gange, og afsluttede terapien hurtigt. Men det betyder ikke, at de ikke skal blive ved med at arbejde videre ud af det gode spor, de er kommet i. De fleste går i parterapi 8-15 gange – forløb, der varer 3-4 mdr. til et år. Nogle par vælger efterfølgende at komme til partjek en gang eller to om året for at fastholde og genopfriske det, de har lært, og som virker for dem.

        

       HVORFOR PARTERAPI # 7.

        

       PARTERAPI ER MEGET DYRT – KAN DET BETALE SIG?

         

        Umiddelbart kan det synes som en stor udskrivning. Hvis I skal komme, lad os sige 10 gange plus det individuelle, så er det plus minus en regning på 14.o00 kr. for jer begge. Hvis I kigger på det som en investering i jeres liv, er det så mange penge i forhold til den gevinst, det giver? Spar fx. den uges charterrejse, der alligevel ikke bliver hyggelig, hvis I ikke kan kommunikere ordentligt sammen, og brug pengene på jeres kærlighed.

         

        HVORFOR PARTERAPI # 8.

         

        MØDES DU MED OS SAMMEN ELLER HVER FOR SIG?

          

         Som udgangspunkt tror jeg på, at det problem, der er opstået, er sket imellem jer, udleves imellem jer og derfor også skal løses imellem jer. Altså hvis I vil have jeres parforhold til at virke, skal I få det til at virke sammen. Så med det udgangspunkt arbejder jeg med begge parter samtidig. Dog vil jeg gerne se jer individuelt én gang, efter at vi første gang har været sammen, for at lære jeres tilknytningsmønstre at kende.

          

         HVORFOR PARTERAPI # 9.

          

         HVILKE METODER BRUGER DU I PARTERAPIEN?

           

          Den form for parterapi, jeg baserer mit arbejde på, kaldes emotionsfokuseret parterapi. Derudover inddrager jeg metoder fra imagoterapien samt kommunikative redskaber. Alle metoderne er internationalt anerkendte og baseret på forskning i psykologi og parforhold.

           

          I emotionsfokuseret parterapi arbejder vi helt grundlæggende og konkret på at skabe eller genskabe en mere tryg, sikker og intim relation imellem jer som par. Når I mister den gode kontakt og samhørighed som fundament i jeres parforhold, bliver dagligdags problemer endnu sværere at håndtere og ender ofte i konflikter eller afstand. Uden en oplevelse af samhørighed bliver parforholdet sårbart. Sammen lærer I at kommunikere mere effektivt, reducere jeres konflikter, opdage og forandre mønstre fra fortiden, der påvirker jeres relation i en negativ retning, og vigtigst af alt arbejde på, at I to oplever samhørighed i stedet for afstand.

           

           

          HVORFOR PARTERAPI # 10.

           

          HVORDAN POKKER SKAL DU DOG KUNNE HJÆLPE OS?

            

           En anden version af den udtalelse er jo: Kan vi hjælpes? Tror du, at du kan hjælpe os? Hvad skal der dog blive af os – og nytter det overhovedet, når det hele virker så umuligt? Det er jo spørgsmål om parterapi, der udtrykker den desperation, overvældelse og håbløshed, I kan føle, når det ikke er lykkes jer at finde en løsning på problemerne. Det kan blive bedre, og det er ikke nødvendigvis håbløst, selvom om det føles sådan. Det er ikke en garanti, at parterapi vil redde jeres parforhold eller ægteskab. Men I kan blive bedre til at håndtere jeres sårbarhed, uenigheder andre ting, der er svære imellem jer – uanset udfaldet. Har du flere spørgsmål om hvorfor parterapi, er du velkommen til at skrive til mig, eller læse mine andre artikler om parforhold og kærlighed.

           Newsletter-930x330px-V04

           Psykoterapi med Ann Dalum

           BLIV RINGET OP

            Navn

            E-mail

            Telefon

            Evt. besked