Referencer og udtalelser på terapi hos Ann Dalum

REFRENCER

REFERENCER, DET SIGER TIDLIGERE KLIENTER

 

REFERENCER PARTERAPI

Kære Ann!

Du har simpelt hen reddet vort ægteskab. Inden vi kom hos dig, talte vi ikke sammen, det var kun praktiske ting der blev sagt. Jørgen var som han selv sagde ”den tavse dansker”. Hvis jeg sagde noget til ham, så følte han, at jeg kritiserede ham, selv om jeg sagde, at det ikke var for at kritisere, men for at vi kunne snakke om tingene.

Jørgen misforstod hele tiden, selv om jeg havde sagt, at jeg mente det jeg sagde, og ikke det han troede jeg sagde.

Jørgen er blevet mere tryg, og vi kan nu snakke om tingene uden han bliver vred, og jeg er god til at sige, hov der blev du vist gal, det behøver du da ikke, og så falder han til ro.

Nogen gange kommer det gamle op i os igen, og så siger jeg, at nu er det tid til at vi lige får snakket, og så er det kun et lille problem, og mange gange en misforståelse, som hurtig bliver rettet.

Hvis jeg er i tvivl om noget, og spørger ham til råds, så får jeg et råd, hvor han før sagde, det må du om, og hvis jeg så valgte forkert, så sagde Jørgen ”der kan du selv se”.

Jørgen er blevet meget mere kærlig og har mere omsorg for mig og mit velbefindende.

Jeg har mødt en del modstand fra vore venner, da de har blandet sig i vort valg ”for I er da for gamle til at gå i parterapi”, men jeg har foreslået flere, at de skulle prøve det i stedet for at lade ægteskabet ryge, for vi har jo engang valgt hinanden, men der er ting der gør, at vi kan glide fra hinanden.

Ann havde en rigtig god måde at spørge ind, så vi kunne se vore egne mønstre –hun er helt fantastisk og jeg kommer en dag med en rigtig stor buket blomster til dig. Tænk at de 4 gange hvor vi var sammen og den ene gang hver alene har kunne ændre SÅ MEGET.

 

TUSIND TAK ANN.

Jørgen og Inger

 

REFERENCER PARTERAPI

Vi var midt i en krise efter rigtig mange år sammen, rent faktisk 34 år. Vi var i et forhold, hvor den ene af os synes det var ok, og hvor den anden syntes det var rigtig skidt og at det faktisk havde været skidt et par år. Resultatet blev utroskab. I første omgang prøvede vi at takle det selv, idet Søren ikke var meget for at prøve terapi. Samtidig var der en depression, der skulle takles. Det gik egentlig nogenlunde, men vi fik ikke ryddet ordentligt op i tanker og det gik galt igen med tillidsbrud. Så valgte vi at gå til terapi hos Ann. Vi ville begge gerne være sammen og vi ville hinanden, men hvordan redder man et ægteskab og kærligheden, når tankerne flyver rundt i hovedet, man er bange og man er bange for at skubbe partneren væk igen, hvis man er ked af det eller bliver ved med at tale om det der er sket.
Ann hjalp os med at lære at tale bedre sammen, hun lærte os at det var ok at være vred, gal, ked af det, have bruge for kram og kærlighed etc. Hun lærte os, at vi var nødt til at finde os i, at høre på den andens frustrationer, men også ønsker og tanker.

Vi har lært meget både af det vi har været igennem, men vi har begge svært ved at se om vi havde kunnet klare denne svære periode uden hjælp fra Ann. Man lærer af hende at tale om tingene på en anden måde, at se sit forhold lidt mere ovenfra i et helikopter perspektiv uden skyklapper, og vi lærte at bede om hvad vi har brug for af hinanden og at sige hvad vi ikke synes er ok. Vi tror det ville have været svært, at sidde alene herhjemme og takle de ting på en konstruktiv måde. Vi fik alligevel hen ad vejen fortalt hinanden noget, der var nemmere at sige når Ann var der, og måske var det ikke blevet sagt uden hende.
Man skal ikke være bange for at gå til terapi – det er ikke farligt 🙂 Ann er god til at læse hver enkelt persons signaler og der er ingen der føler sig som ”skurken”.
Vi er begge enige om, at havde vi ikke været igennem denne krise, var vores ægteskab nok stille og roligt ebbet ud. Krisen fik os til at se vores egne fejl og hinandens og at tale om disse og ikke mindst at forbedre dette – uden at lave om på os selv som mennesker. Så vi håber på og regner med, at vi i stedet for et brudt ægteskab for et på ny langt og lykkeligt forhold, hvor vi har fået øje på at vi jo elsker hinanden. De redskaber Ann brugte i sin terapi bruger vi stadig overfor hinanden med et smil på læben, fx at lytte og tale ud, og om hvordan vi skal huske at lukke hinanden ind.
Det eneste vi kan fortryde er, at vi ikke straks gik til Ann, men at vi skulle gennem flere rutcheture inden vi gjorde det, det havde sparet os begge for nogle grimme måneder. Vi er helt sikre på, at får vi perioder hvor vi, eller en af os er lidt ”utilfredse”, så venter vi ikke, men kontakter Ann.

Søren og Winnie

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Kære Ann.

Første kontakt til dig var en mail. En mail hvor jeg bl.a. skrev: Jeg lagde bånd på mig selv”, ”Jeg tænkte på andre før mig selv” og ”At jeg brugte evigheder på at, tænke på ting, som jeg havde gjort forkert, fordi jeg altid gerne ville være perfekt.”

Jeg havde en mobbe historie med mig, som jeg slet ikke havde fået bearbejdet. Det var et stort åbent sår, som langt fra var helet.

Jeg var i gang med min uddannelse, som salgsassistent, men indvendigt følte jeg alt sejlede rundt. Lige fra den uddannelse jeg havde gang i til, familie og venner. Jeg stolede ikke på nogle for jeg havde den overbevisning om alle ville mig ondt. Jeg havde sat et vildt straffesystem op for mig selv, som inkluderede at mad var en fjende for mig, og når jeg fik det dårligt med mig selv måtte jeg ikke spise…

Jeg lærte i de sessions hos dig, at jeg altså ikke kunne skære min krop for mit hoved, som jeg havde gjort i så mange år. Jeg fik en indsigt i at min krop havde en del, at sige. Når den prøvede at fortælle mig noget, skulle jeg ikke bare ligge mig i overhalings banen og bare fortsætte med 120 km/t. for bare at overhøre det. Men dengang vidste jeg ikke hvad min krop ville fortælle mig, når jeg fik pludselig kvalme, svimmelhed og rystende i kroppen.

Jeg skulle lærer mig selv at kende! – Jeg blev opmærksom på jeg nok aldrig havde kendt mig selv? –Mærket mig selv, og sat mine grænser for omverden. Du var rigtig hurtig til at, give mig nogle redskaber jeg kunne bruge, i min hverdag når jeg fik det rigtig stramt. En meget simpel ting som at trække vejret, fik ret stor betydning. Det er en øvelse jeg stadigvæk bruger og noget jeg altid vil bruge. Det kan få mig fra speederen og over på bremsen. Så jeg kan mærke mig selv og dermed også finde ud af, om det jeg har gang i er et sundt og godt, valg for mig. Så stiller jeg mig ikke i de dumme situationer, hvor jeg presset ud i at skulle bruge mit straffesystem.

Der var et vendepunkt i min terapi, hvor jeg virkelig måtte stoppe op mærke mig selv. En samtale hos dig hvor stress og sygemelding kom over dine læber. Jeg indså jeg måtte sygemelde mig, det var det bedste jeg kunne gøre for mig selv. Jeg skulle stå op for mig selv og erkende jeg ikke var den pige med den facade hvor alt bare ”kørte” længere. Jeg var faktisk bare et menneske, som ikke kunne være perfekt, ikke kunne overskue andet end at, gå en tur om dagen, og bare ligge på sofaen, prøve at følge med i en serie uden at mine tanker og impulsive handlinger skulle slippe af med mig. Jeg skulle være i det jeg havde flygtet fra hele mit liv. Nemlig at jeg skulle være i mig selv, og mærke mig selv. Der var de redskaber som mindfulness og vejrtrækningsøvelser samt, samtaler med dig grundstenene for jeg kunne rejse mig stille og roligt op igen og komme tilbage på arbejdet. Jeg fik i den periode set hvor lidt kærlighed, jeg har haft til mig selv.

Jeg er nu kommet dertil, hvor jeg kan sætte mine egne grænser, jeg tænker på mig selv og mærker efter, og har indset at jeg ikke kan være perfekt, for hvad er perfekt?

Min mobbe historie ligger nu, som en ting fra fortiden, som er helet. Jeg vil altid have den i min rygsæk, men nu kan jeg tænke tilbage på den uden at få ondt i maven.

 

Ann du er fantastisk! – lige meget hvor langt jeg har været ude har du altid stået bag mig. Du har givet mig et kærligt los i måsen, når jeg har haft brug for det. Du har holdt mig i hånden når jeg har, skulle træde nye vande. Jeg har aldrig følt jeg har stået alene. Du har altid troet på mig, selv når jeg ikke selv har gjort det! – Jeg er så taknemlig. Hver gang jeg er kommet op til dig, står du altid med det skønneste smil på læberne. Hvilket har gjort jeg altid har, kunne gå  ind i terapien med ro i sindet. Jeg har, kunne betro dig alt, uden du har kigget skeptisk på mig eller syntes jeg har været mærkelig. Som har gjort jeg har fortalt dig nogle ting, jeg nok aldrig ville kunne fortælle til andre.

Jeg kan kun sende min varmeste anbefaling til andre om dig. Du er super dygtig og jeg har stor respekt for det arbejde du gør. Du har en helt speciel ro over dig, som gør man føler sig tryg og sikker i din terapi. Jeg er altid gået ud af din dør med et smil på læberne og sikkerheden om det vi snakker om kun bliver mellem os.

Uden din hjælp, havde jeg aldrig lyttet så meget på mig selv, og troet så meget på mig selv som jeg gør nu.

Jeg er god nok, og jeg er nu lige hvor jeg skal være.

De Kærligste Hilsner

Pernille.

 

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

“Jeg tænker altid inden jeg skal hen til Ann, at der jo ikke er noget at snakke om, og at jeg skal slappe af, for der er mange der har det værre end jeg. Men når jeg endelig er der, og fra sekundet jeg træder ind ad døren, tvinger hun mig til at være ærlig over for mig selv. Anns tilgang til mine problemer er meget nysgerrig, ikke dømmende og omsorgsfuld.
Det har bare været mit eget frirum, hvor jeg pludselig hørte mig selv sige nogle ting, som jeg aldrig selv var kommet frem til, men som kom fra et ærligt sted. Hun prikker også til mig på den gode måde. Jeg tror det vigtigste jeg har lært hos Ann er, at passe på mig selv. At mærke grænser og turde at være ærlig i mine relationer.
Det er jeg hende evigt taknemmelig for og har allerede anbefalet hende til flere.” – Julie.

 

REFERENCER PARTERAPI

Da vi kontaktede Ann var vi flyttet fra hinanden. Dog havde vi i forbindelse med den proces også fundet ud af, at vi savnede hinanden og stadig havde mange følelser for hinanden.  Vi vil gerne prøve at arbejde med vores forhold og prøve at få det til at fungere. Vores største problem var vores kommunikation med hinanden eller mangel på samme. Vi mente ikke, at vi selv kunne løse det, da det var 3 gang i vores ægteskab at vi havde alvorlige problemer og ville gå fra hinanden.

Vi var klar over at der var noget at arbejde med i vores forhold, men parterapi sessionerne gjorde, at vi fik bedre forståelse for hinanden og vi fik talt problemerne igennem på en god og struktureret måde. Vi lærte også at lytte til hinanden. Ligeledes gjorde Anns tilstedeværelse, at vi fik vores problematikker bearbejdet grundigt og ligeledes fik nogle værktøjer, som vi selv kunne anvende fremadrettet.

Afgørende indsigter i parterapien:

 • At det få indsigt i hinandens kærlighedssprog er en rigtig god øvelse
 • At få talt ud om problemerne. Selv om samtalerne er svære
 • Det er utrolig vigtigt, at lade være med at ” bærer nag”, over de problematikker som kommer  i ægteskabet , når det er talt igennem og der er sagt undskyld…så lad være med forsat at kommentere det
 • Sætte  de fælles aftaler lidt i skema, for at sikre at de bliver overholdt og vi som par ikke glemmer  vores indbyrdes aftaler…. …

Ann er utrolig sympatisk, rolig og håndterer dialogen på en rigtig god måde  Vi vil anbefale parterapi hos parterapeut Ann Dalum til alle ægtepar eller kærester , som føler at de har problemer  med at forstå hinanden, og har det svært med at kommunikere med hinanden.

Iben og John.

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Jeg har gået i terapi hver 14. dag i et års tid hos Ann Dalum.

Det havde været nogle hårde år, hvor mit ældste barn blandt andet havde været igennem en psykiatrisk udredning, hvilket havde været hårdt for hele familien, men nok især mig. Sagen var gået i sig selv igen, heldigvis, men var jeg stærkt utilfreds med nogle forhold på mit arbejde. Inden i mit hoved voksede utilfredsheden, så jeg nærmest ikke kunne tænke på eller tale om andet end mit arbejde. Jeg var træt, stresset og ked af det hele tiden, og selv om jeg intellektuelt godt vidste at det var forkert, var jeg overbevist om at alt ville løse sig, hvis bare jeg fik et nyt job.

Gennem samtalerne med Ann fandt jeg gradvist frem til, at det ikke – udelukkende – var mit arbejde, der var skyld i mit stress og min træthed. Jeg kom efterhånden frem til at den langvarige belastning, forløbet med mit barn havde udgjort, aldrig var blevet ordenligt afsluttet og det i høj grad var det, der gjorde mig utilfreds.

Jeg kom gennem terapien frem til at det både er ok at være sur og ked af det og at følge sin lyster – også når lysterne primært består i at lægge sig på sofaen og se formiddags tv. Jeg har også accepteret at livet i nogen grad formes af de omstændigheder, som tilfældigvis bliver en til del, og at det er i orden ikke at være en superkvinde, der overvinder dem alle inden eftermiddagskaffen. Det har gjort mig meget mere tilfreds med mit liv og jeg finder nu ro i overbevisningen om at jeg nok skal nå de fleste af mine mål her i livet – det tager måske lidt længere end jeg troede, til gengæld kan jeg nå at have sjovt undervejs.

– Stine

REFERENCER INDIVIDUEL OG PARTERAPI

Jeg tog kontakt til Ann da min eks og jeg havde problemer i vores ægteskab, vi gik i terapi får at se om det kunne redde vores ægteskab. Efter en del sektioner, hvor vi lærte en masse om hinanden og vores forhold, måtte vi begge erkende at det ikke var nok til at redde vores ægteskab. Efter nogle måneder, efter vores brud, begyndte jeg at gå til terapi hos Ann igen fordi jeg havde brug for at snakke med en til at komme videre efter vores brud, samt at få vendt en del problemstillinger efter vores brud, som gav mig en masse søvnløse nætter.

Jeg valgte Ann fordi jeg ikke havde overskud til at sætte en ny ind i alle problemer da de fleste var blevet vendt under parterapi, men også fordi jeg følte mig godt tilpas i hendes selskab, efter parterapi.

Det terapien hos Ann har gjort for mig er at jeg blev bedre til at definere hvad jeg ville have ind i min hverdag og hvad jeg ikke ville have ind i min hverdag. Jeg er blevet bedre til at være mere åbne, selvom jeg troede at det var jeg, men det viste sig at det var jeg ikke da jeg fik en blodprop.

– Michael

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Efter en meget sorg og stressfyldt periode af mit liv, hvor jeg bla. mistede min far, kom jeg i behandling med antidepressivt medicin. Efter en lang periode, hvor følelserne qua medicinen blev ”pakket” væk og sad som en hård sten i kroppen, besluttede jeg at stoppe med den antidepressive medicin. Til dette måtte jeg have hjælp og her kom Ann ind i billedet.

Jeg var klar over at der ventede mig et stort stykke arbejde med at løsne op for sorgen over at have mistet, og samtidig med sorgen gik jeg rundt med en masse skyld/skam temaer, som også var pakket godt væk, men som alligevel indvirkede på min opfattelse af mig selv.

Som ganske ung var jeg udsat for et overfald og har i mange år haft den oplevelse siddende i kroppen som noget jeg ikke taklede rigtigt og reagerede ”forkert” på.

En af flere banebrydende erkendelser hos Ann, har blandt andet været at opdage at jeg reagerede helt normalt på det at blive krænket og at min reaktion kun var hensigtsmæssig. Denne erkendelse har været meget forløsende på lige netop det tema og der er løbende dukket flere frem af samme slags.

I forhold til min krops fysiske reaktion på stressbelastning, har jeg lært flere konkrete øvelser, som er yderst brugbare når stressen er ved at overtage mig. Disse bruger jeg dagligt i de perioder, hvor det føles påkrævet.

Der findes mange følelser og tanker som jeg har følt stor ubehag ved at have. Hos Ann er jeg på en nænsom måde, blevet hjulpet til at lade de følelser være der, at acceptere dem og observere dem. Jeg har ikke mere den samme angst for at ”se” på de følelser.

Jeg har været i et forløb hos Ann i det seneste år og har tænkt mig at fortsætte i en tid endnu. Selvom livet skikker sig, vil det altid være en gevinst at give sig selv en mulighed for løbende selvudvikling, og en indre ”rengøring”.

Jeg giver Ann min varmeste og største anbefaling . Terapien har helt klart været en betydningsfuld del af min psykiske sundhed i dag.

– Julijane Kristensen, Socialpædagog

 

REFERENCER PARTERAPI

Vi har gået 2 gange i parterapi hos Ann og har været glade for vores proces. Det var en intens oplevelse at skulle dele vores samliv med en tredjepart, men Ann er imødekommende og deler sol og vind lige. Og det var rart og befriende, at hun ikke skulle kende os nærmere ifht. hvor vi boede, hvad vi lavede o.s.v., men alene koncentrede sig om kerne – problemerne imellem os.

Overordnet set handler det jo meget om kommunikation. At lære at tale ordentligt med hinanden og få stoppet, før vi sårer hinanden. Vi har fået sat flere regler og perspektiver om samlivet op. Vi har arbejdet med en model (hulahopringene) som illustrerer hvor og hvordan, vi i svære situationer slipper den ægte kontakt med hinanden. Det er udfordrende at lære en ny måde at tale sammen på, at lære at blive hjemme hos sig selv og sige tingene direkte, men det forandrer helt klart kvaliteten af samtalen når det lykkes. Der har været ting der var svære at høre, det er hårdt at få sat et skarpt spejl op af Ann, men det giver god mening at få indsigten, både i den anden part, men bestemt også i sig selv.

Vi har fået en bedre forståelse for hinanden, fordi vi er blevet bedre til at kommunikere, og kan opnå en forståelse for det den anden gør, uden nødvendigvis at være enig heri. Kommunikationen og forståelsen er så vigtig – så nu kan vi faktisk være rivende uenige, uden at gøre den anden forkert, altså forstå og anerkende den andens perspektiv. Det har også været en øjenåbner at forstå, hvor mange gange vi diskuterer om noget på overfladen, men i virkeligheden handler diskussionen om et underliggende tema fx at den ene føler sig overset og savner den anden, fremfor “skal du nu også ud af huset igen”. Det har været en god oplevelse, fyldt med viden, meget konkret og absolut lærerigt. Og vi var positivt overraskede over, at vi faktisk kunne rykke os så meget på to gange, når man tænker på, hvor langt vi var fra hinanden, da vi mødte Ann første gang. Vi har fået blod på tanden og har valgt at gå videre på PREP kursus for at lære mere. Vi vil gerne varmt anbefale Ann Dalum til andre der har brug for hurtig hjælp til parforholdet.

– Malene og Morten Hansen

 

REFERENCER PARTERAPI

Vi tog kontakt til en parterapeut, da vi følte os låst fast i vores negative rutiner og mønstre. Der var ingen forståelse og kommunikation hinanden imellem. Det var vores sidste udvej, og hvis det ikke virkede, var vi enige om, at så måtte vi gå hver til sit.

Allerede den første gang, vi havde besøgt Ann, gik vi hjem med en større forståelse for hinanden. Tit ligger der noget helt andet bag ens reaktion, end det der umiddelbart bliver sagt (råbt !).

Vi tog fat i et par konkrete situationer og fik talt dem godt igennem, og fik for første gang i mange (!) år, lyttet til, hvad den anden virkelig sagde; i stedet for at gøre som man plejede – reagere med at gå i forsvarsposition og dermed angribe den anden.

De næste par gange handlede hovedsagligt om vores roller ift. vores datter, om hvordan vi egentlig modarbejdede hinanden, i stedet for at være på samme hold. Vi har fået ændret nogle få, men meget væsentlige rutiner i vores dagligdag, og det har bevirket både større glæde men også mere overskud til hinanden i den til tider kedelige og rutineprægede hverdag.
Skal vi opsummere hovedpunkterne i vores forløb over 5 gange, må det blive kommunikation og større forståelse og anerkendelse for/af hinanden.

Vi vil varmt anbefale Ann. Hun er en person, der indgyder ro, tillid og stor viden inden for sit felt. Søren har tit følt sig angrebet i andre sammenhænge, hvor psykologer/psykiatre har indgået, men dette var absolut ikke tilfældet hos Ann. Hun evner på bedste måde at se situationerne fra begge sider, uden at hverken den ene eller anden føler sig negligeret eller fjollet.

Tusind tak for hjælpen 🙂

– Søren Mikkelsen, mekaniker og Gitte Jørgensen, bankassistent

 

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Hej Ann
Jeg er fra og med i dag raskmeldt og meldt mig ledig. Det føles helt ok. Her er så lidt om min oplevelse fra min tid hos dig.
Grunden til jeg kom til dig, sidste år i juni, var efter et lægebesøg, hvor jeg fik at vide jeg havde en middelsvær depression.

Jeg havde mistet mit job som hjemmehjælper pga. ryg og nakke problemer. Kommer aldrig til at arbejde med det igen.
Kunne ikke overskue det samtidig med de smerter der var og ikke mindst presset fra kommunen. Jeg græd meget, kunne ikke klare at være sammen med andre, sov ikke, mangel på selvværd. Så jeg blev anbefalet at søge hjælp.

Efter ca. 10 besøg, kan jeg nu se fremad uden at gå i panik.

Kan til dels sige fra, arbejder stadig med det.
Jeg sover bedre.
Har fået fortalt om mine/vores problemer med min samlever.
Tror på jeg også kan noget og at jeg ikke skal klare alting selv.

Det var vigtigt for mig, at blive forstået, uden at skulle undskylde og forklare.
Jeg brugte de fleste af de redskaber jeg fik. Vejrtrækningerne; de hjalp mig med ikke at bryde sammen når tingene blev for svært. Afspændings cdèr; fik mig til at slappe af i løbet af dagen og om natten. Jeg lærte at lytte til mig selv. At kunne tillade sig at sige nej elle melde fra uden en undskyldning. (Det er stadig lidt svært)
Træner meget går i fitness, til Zumba og pilates, både for psyken men også for det fysiske.
Jeg mærkede at der var flere ting som havde samlet sig gennem lang tid, men som bare var blevet gemt væk og glemt, troede jeg. Det var godt at få tømt ud, få en forklaring på eller hvad de ting kunne gøre ved en, når der aldrig havde været talt om det.
Da jeg skulle komme første gang, var jeg meget skeptisk. Men der var en god atmosfære, og du udstrålede ro og forståelse.
Det gik snart op for mig, hos dig kunne jeg være mig selv, uden at skulle skjule hvordan jeg havde det, eller også skulle du nok få det ud af mig. Jeg syntes du har været god til at spørge ind til flere ting, som jeg havde henlagt, og jeg er rigtig glad for at sækken er blevet åbnet. Jeg har allerede og vil gerne anbefale dig til andre.
Selv om det har været godt, håber jeg ikke at skulle se dig igen.

Tak for din hjælp.
Marian Simonsen
Arbejdsløs

 

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Grundlæggende er vi mennesker nok ret ens …

Vi vil være perfekte, have styr på livet og være lykkelige. Men det er noget af en livsopgave – og hvordan opnår man så det – hvis man hele vejen igennem skal være i balance og ærlig overfor sig selv ?

For mit vedkommende er det når jeg opnår en vedvarende indre ro og tilfredshed. En indre styrke og mod som jeg dagligt har med mig, til blot at være den jeg er – et menneske – med alt hvad det måtte indebære.

Til at opnå dette, måtte jeg på et tidspunkt erkende, at jeg havde akut brug for noget professionel assistance. Og det var i den forbindelse mit samarbejde startede med Ann Dalum.

Alle mennesker har en historie …

Jeg var klassens tykke dreng der måtte klovne sig gennem tilværelsen i Folkeskolen. Dagligt oplevede jeg mobning, drillerier og nederlag, jeg har taget med mig ind i voksenlivet. Dette kommer til udtryk som selvværds- og selvtillids problemer. I den forbindelse passede jeg meget mig selv, nød mit eget selskab og har hverken som barn eller voksen søgt spændingen ved at være i selskab med mange mennesker.

Jeg har været på arbejdsmarkedet i 22 år og har altid klaret mig særdeles fremragende med mine håndværksmæssige færdigheder i forskellige ansættelsesforhold. Min seneste ansættelse var hos en smedevirksomhed, hvor mester desværre måtte lukke virksomheden under Finanskrisen 2010. For første gang skulle jeg have status som arbejdsløs.

Det var i den forbindelse jeg oplevede nogle forfærdelige panikangst anfald, blev social angst og havde en enorm indre uro i kroppen samt et hoved der var ved at eksplodere i negativ tænkning og kaostanker.

Jeg følte intet selvværd og min status som udadvendt familiefar og den evige hjælpsomme handyman, blev på kort tid reduceret til et niveau af total social isolation og basal overlevelse.
Som ledig har man lejlighedsvis tid til sig selv – og min tid gik med at gå ture i skoven, hvor jeg i perioder spejdede efter et passende træ jeg kunne hænge mig i …

Jeg startede i terapi hos Ann Dalum i februar 2011.

Jeg kom hos Ann én gang om ugen frem til starten af 2012, hvor vi derefter gik over til 14-dages konsultationer.

Jeg var kørt så højt op i stress-niveau, at jeg i starten dårligt kunne fuldføre en siddende konsultation på en time.

Jeg var meget svimmel, havde kvalme, oplevede kropslig uro og konstante muskelspændinger i hoved, nakke og skuldre. Samtidigt skulle jeg forholde mig til at snakke om mine problemer, så det krævede mit allersidste nødvendige overskud. Min socialangst var på sit højeste niveau. Jeg turde ikke handle, mødes man andre mennesker, snakke telefon, deltage i arrangementer på børnenes skole osv.

Jeg blev vel modtaget hos Ann med en sjælden ro, respekt og professionalisme hvormed jeg følte mig godt tilpas. Jeg var forberedt på at det kunne blive hårdt arbejde – og set positivt i bakspejlet: Det blev det !

Normalt kan jeg snakke mig ud af meget – men hos Ann trak vi i arbejdstøjet og jeg skulle nu lære at komme i kontakt med mine følelser og med 40 års gammel – delvis ubrugelig – overbevisning i bagagen, så må jeg indrømme at det gjorde ondt. Hvis jeg troede vi bare skulle have en sludder for en sladder – at jeg kunne betale fra mig simple teknikker til at håndtere stress – ja, så tog jeg grueligt fejl !

I samarbejde med Ann går vi systematisk til værks i min livshistorie og undervejs har jeg fået lige dele viden om kroppens fysiologiske opbygning, årsager til stress/sygdom, værktøjer til at håndtere stress/angst, at leve i nuet, vejen til at mærke sine følelser – og turde være i sine følelser, meditationsteknikker, bearbejdning af gamle traumer/tab osv.

Brikkerne er så småt begyndt at falde på plads, og jeg kan se nogle langsomme, men markante positive forandringer.

Ting tager tid – og det kræver mod og tålmodighed at lave om på gamle negative overbevisninger.

Jeg går stadigvæk ture i skoven – men i dag nyder jeg at kunne høre fuglene synge …


– Henrik, årgang 1972

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Jeg har gået i terapi hos Ann i et halvt års tid med 1 – 2 uger mellem hver konsultation. Da jeg startede i terapi hos Ann i marts 2013, havde jeg været i gang med en ny uddannelse i et par måneder. Det var egentlig ikke drømme-studiet og jeg tog kun dette semester for at forbedre mine kompetencer for at blive optaget på en anden, mere spændende uddannelse.

Jeg syntes, at det faglige på mit studie var svært, og jeg havde svært ved at bede om hjælp hos læreren eller mine klassekammerater. Jeg havde desuden svært ved at tale i telefon med fremmede og generelt også svært ved at snakke med personer, der virkede autoritære for mig. Det med at være i fokus og skulle præstere, f.eks ved fremlæggelser i skolen, var dog det mest frygtindgydende.

For et par år siden døde min mor af kræft efter kort tids sygdom. De minder jeg har fra min barndom, hvor min mor er med, er ikke mange. Det var oftest min far, der var med til klassearrangementer, og som min søster og jeg generelt lavede ting med. Derhjemme blev der ikke talt så meget om følelser – det var nærmest tabu! Ros var der heller ikke meget af.

Det der fik mig af sted til den første konsultation hos Ann, var min kæreste. Jeg havde haft 3 dages fravær fra skolen op til et forestående projekt, der skulle munde ud i en fremlæggelse. Jeg havde hjertebanken, hovedpine og ingen appetit. Efter at have snakket med min kæreste, fik han mig afsted til Ann. Hun tog godt imod mig. I den følgende periode snakkede vi om min mor, min barndom og mine tanker om at skulle præstere i skolen. Ann hjalp mig til, at jeg selv kunne sætte ord på mine tanker og følelser. Hun gav mig en del øvelser og redskaber til, hvordan jeg kunne undgå, at mit alarmberedskab ville gå i gang.

I mellemtiden kunne jeg mærke, at jeg åbnede mere op, der hvor jeg havde mine ”laster”. Jeg begyndte langsomt at række hånden op i timerne i skolen. Jeg fik taget min eksamen med en flot karakter og kom ind på min drømmeuddannelse. Jeg afsluttede mit forløb hos Ann i august 2013.

Jeg kan varmt anbefale Ann. Hun er rar og rolig at omgås, og hun er god til at formidle de redskaber, der kan være en hjælp til selvhjælp. Efter endt forløb hos Ann, kan jeg helt klart mærke, at jeg har fået mere energi og overskud i hverdagen. En stor tak til Ann for hjælpen!

– Malene, 27 år

 

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Inden jeg kontaktede dig havde jeg sindssygt svært ved at forstå nogle af mine reaktioner. Og fordi jeg ikke forstod dem følte jeg mig forkert og skamfuld og mærkelig. Det var lidt ligesom om der bare var en masse udefinerbare følelser. I terapien begyndte jeg at forstå min historie og derfor forstå mine “uhensigtsmæssige” reaktioner. Forstå hvorfor jeg havde de følelser som jeg havde og derfor bliver mere overbærende og ikke helt så selvkritisk over for mig selv.

Jeg har fået nogle meget brugbare begreber med mig som jeg kan bruge til at forstå f.eks. situationer, relationer og følelser. (dysfunktionelle trekant, at gå på opdagelsen på hinandens ø, hulahopring, sugerør). Begreber der giver mig forståelse, overblik og hjælper mig til at navigere i det der før bare var et virvar af tanker, følelser og reaktioner.

Hvis du skal nævne én afgørende ting eller indsigt, du fik ud af samarbejdet, hvad var det så?

Jeg synes det er rigtig svært at nævne én ting. Men en meget afgørende ting jeg har fået ud af samarbejdet er at hjælpen og øvelsen i at turde mærke og være med de mest skamfulde og smertelige følelser.. og måske endnu vigtigere, samtidigt at vise de smertefulde følelser til Ann og bare føle mig fuldstændig accepteret og rummet med det der var. Uden at skulle gøre noget. Bare at blive set og accepteret i den mest sårbare side af mig selv. Det var så helende og lærerigt.
Hos Ann følte jeg mig virkelig set som den jeg er og følte mig forstået. Jeg fik hjælp til at turde være i kontakt med de meget svære følelser i et helt trygt rum. På intet tidspunkt følte jeg mig fordømt, og jeg stolede fuldstændigt på hendes ærlighed og autencitet i de ting hun sagde.

Jeg vil anbefale Anns terapi til alle der har problemer med at føle sig skamfulde og føle mindreværd. Der har problemer med at forstå hvorfor de kan handle uhensigtsmæssig og i følelsernes vold. Til alle der gerne vil arbejde med sig selv i et fuldstændig trygt rum, hvor der er accept, respekt og kærlighed.

– Kristina

REFERENCER PARTERAPI

Ville lige benytte lejligheden til at sige tak for rådgivningen og støtten da vi var hos dig i parterapi. Det lykkedes jo som du kunne forstå ikke at redde ægteskabet, men det gav mig alligevel noget støtte i hvad min person var værd i situationen.

Vi har også et rigtig godt samarbejde om børnene og bor nu tæt på hinanden i hvert sit hus i byen. Der skete yderligere en række ting efter vi var hos dig som førte til at min sundhedsforsikring sendte mig til en psykolog. Og så lykkedes det mig at finde et godt nyt job. Så nu går det fremad igen:-)

– Peter

REFERENCER INDIVIDUEL TERAPI

Qoute

I de sidste 4 år har livet totalt transformeret sig for mig, ligesom nat og dag er to polariteter. I Ann´s nærvær og rum oplevede jeg total tillid, tryghed og ligeværdighed til at åbne for det indre og “hemmelige indeni” med stor nysgerrighed og fra mit indre en trang til videbegær om hvem/hvad er jeg i grunden?

Ganske langsomt og med Ann som mild og skånsom Vejviser, dog yderst direkte når det var påkrævet, sommetider intense og hyppige møder, sommetider lidt mere sporadisk, gik det op for mig at i 40-50 år var jeg på konstant flugt væk fra migselv og Verden fordi den ikke var til at holde ud at være i. Dette indebar et ganske forvrænget billede af migselv som et menneske, med obsessioner som overforbrug af alkohol, narcissisiske tilbøjeligheder, depressioner, næsten konstant angst og et kæmpe Ego der ikke kunne få nok. Altid søgen efter lykken i fremtiden eller absorberet i fortiden med ynk, selvbebrejdelser og stor vrede tilfølge.
At lære af Ann at anerkende, acceptere og totalt ærligt mærke at følelser, uanset om deres karakter og styrke tillige med tanker, skal bringes frem i lyset og kigges på som selv-observering, er idag blevet helt harmonisk og naturligt. Uden at dømme/fordømme dem eller på anden måde kommentere – og ikke bare engang imellem når det nu synes at passe ind i hverdagen! Det er simpelthen en ufattelig stor åbning i livet og døren ud af det trange fængsel hvori jeg var overbevist om at jeg befandt mig. Endnu mere ufatteligt er det nu at vide med uomtvistelig sikkerhed, at det såkaldte fængsel var selvskabt igennem en stærkt forvrænget opfattelse af migselv som en person, altid slæbende rundt på meget tung bagage og altid indeni et andet sted end hvor jeg faktisk var i øjeblikket. Mit samarbejde med Ann er predominant vigtigt og rejsen sammen uvurderlig og uden sammenligning med noget andet, som om ord kunne udtrykke bare en brøkdel af det hele – ikke for det liv jeg har, men for det liv jeg ER. Stor taknemmelig og stor glæde i hverdagen – livet er NU.
Thomas
Unquote

Bedste hilsner – Thomas

BLIV RINGET OP

  Navn

  E-mail

  Telefon

  Evt. besked